Ponad pięć wieków obwarzanków krakowskich

Jeśli potrzebujesz obwarzanków krakowskich, odwiedź ten adres.

Mają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo ciekawie, a nabyć je możemy tylko w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy Polski i dumą tamtejszych piekarzy. Z jakiego powodu szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do Krakowa najpierw zamierzają skosztować akurat tego smakołyku?

Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?

Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W kronikach pierwszy raz opisano je sto lat później, kiedy zauważono, że jadła je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w czasie Wielkiego Postu, ale potem na stołach obecne były także w innych miesiącach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał dekret, na mocy którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą ustawę przyjęła 5 stuleci potem UE, wpisując je do spisu wyrobów regionalnych.

Jak robi się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają kształt okręgu z łatwo zauważalną spiralną fakturą oraz średnicę około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są według identycznej receptury. Ich określenie i niepowtarzalny smak są wynikiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi sezamem lub makiem – i wkłada do piekarnika.

Dane adresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]