Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Zobacz, gdzie zamówić sok z kapusty kiszonej.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi substancje niezastąpione dla jego prawidłowego działania.

Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to także skarbnica witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza duże stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu powinno się spożywać sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody dwunastnicy. Stanowią one również tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]