Zamów kiszoną kapustę na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Specyficzny smak kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych potraw i każdy Polak dość często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.
Czemu warto spożywać kiszoną kapustę?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, jako że te dwa określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne przechowywanie żywności. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin czy minerałów, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli obecnie. A warto zaznaczyć, że w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są niezbędne dla poprawnego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B5, B3). Dodatkowo, kapusta kiszona to źródło m.in. żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 czy potasu. Równocześnie to żywność o niskiej wartości kalorycznej, wobec tego poleca się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.
Jak używa się kapusty kwaszonej w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako kluczowy składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Na surowo zazwyczaj je się ją w formie surówki z tartą marchewką lub siekaną cebulką, która pasuje do dań z ryb czy ziemniaków, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który perfekcyjnie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, stąd robi się z niej nadzienie do łazanek, pierogów i pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica albo bigos.
Generalnie każda babcia ma swój sposób na kiszoną kapustę, lecz dzisiaj coraz rzadziej zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności składowania żywności na zimę. Kwaszoną kapustę w małych i dużych opakowaniach bez przeszkód nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]