Chcesz kupić różową sól himalajską? Sprawdź superbutelki.pl.
Sól to substancja konieczna do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak potraw. Choć nadmierne użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów i pierwiastków, między innymi cynk, żelazo czy selen, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi wspaniały do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, cynku czy potasu, czyli pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]