Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Chcesz kupić różową sól himalajską? Sprawdź superbutelki.pl.

Sól to substancja konieczna do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak potraw. Choć nadmierne użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów i pierwiastków, między innymi cynk, żelazo czy selen, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi wspaniały do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, cynku czy potasu, czyli pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]