Jeśli szukasz kiszonych ogórków, skieruj się tutaj.
W sałatce, w zupie, na kanapce czy w formie dodatku do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.
Czym urozmaicić smak ogórków kwaszonych
Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie proste. Używa się do tego beczułek z drewna albo dużych glinianych garnków, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie kładzie się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po kilku dniach – takie ogórki to ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku oraz koper, jednakże walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić także innymi dodatkami, przykładowo liśćmi laurowymi, czarnym pieprzem bądź cząstkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką bądź piwnicą, w której może składować przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż musimy zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w kubełkach albo w woreczkach foliowych, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Czy warto spożywać ogórki kwaszone?
Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż wraz z kiszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziaływają na ich florę, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (to zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, a także mnóstwo minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, potas czy cynk. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli lubimy kwaśne smaki, nie należy wylewać go po zjedzeniu warzyw, tylko wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w miarę kwaszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]