BHP na co dzień – rękawiczki ochronne

Dalsze informacje o rękawiczkach jednorazowych.

W czasie wykonywania licznych czynności zawodowych, częścią ciała, która jest w szczególności podatna na różnorodne uszkodzenia są dłonie. Stąd też wynika zatem wymóg ich ochrony skutecznymi środkami, takimi jak m.in. stosownie dobrane do specyfiki pracy rękawiczki ochronne.

Detergenty, żrące środki chemiczne – przed tym chronią rękawice ochronne

Rozróżnia się trzy kategorie rękawic ochronnych, z których kategoria I oznacza, że rękawice zabezpieczają dłonie w warunkach mniejszego niebezpieczeństwa skaleczenia dłoni, z kolei kategoria III to już rękawice do zastosowania w warunkach dużego ryzyka, m.in. podczas pracy ze skoncentrowanymi odczynnikami chemicznymi bądź detergentami zdolnymi uszkodzić skórę (np. z sodą kaustyczną, z formaldehydem albo z metanolem), niezwykle niską temperaturą albo szkodliwymi czynnikami biologicznymi. Zadaniem zatrudniającego jest w związku z tym dostarczenie pracownikom odzieży ochronnej prawidłowo dopasowanej do warunków wypełnianej przez nich pracy. Dlatego przed zamówieniem rękawiczek ochronnych konieczna jest weryfikacja, czy wybrany środek ochronny otrzymał atesty poświadczające spełnianie konkretnych norm technicznych, a więc czy chroni on przed występującymi w miejscu pracy czynnikami. Dane o spektrum ochrony zwykle opisane są na rękawiczkach w formie prostych do zrozumienia symboli.

Jakie rękawiczki ochronne ma w swoim asortymencie polski producent?

Jednym z najlepszych krajowych wytwórców i dystrybutorów przeróżnego rodzaju rękawic jednorazowych i ochronnych jest sieradzka marka Global Food Hygiene, która w swoim asortymencie ma rękawiczki spełniające kryteria wszystkich wymienionych uprzednio wyżej kategorii. Są to między innymi rękawice robocze powlekane poliuretanem, lateksem bądź nitrylem, charakteryzujące się wyższą odpornością na ścieranie i które wyraźnie poprawiają chwytność, rękawice do rzeźni oraz rękawice antyprzecięciowe wykonane z mocnej stali nierdzewnej zabezpieczające dłoń i przedramię pracownika, jak również rękawiczki bawełniane, które często stosowane są w przetwórstwie żywności albo jako warstwa wewnętrzna pod inne, grubsze rękawice, które byłyby w stanie zadrapać skórę. Naturalnie w asortymencie Global Food Hygiene nie brakuje także dużego wyboru rękawiczek foliowych z polietylenu (też fasonu z zarękawkami) oraz jednorazowych, niepudrowanych rękawic lateksowych i nitrylowych, które są właściwie niezbędne w branży medycznej, kosmetycznej i spożywczej.

Dane adresowe:
Global Food Hygiene D.Urbański Spółka Komandytowa
Kuśnie 41D
98-200 Sieradz

Tel.: +48 43 827 36 66
E-mail: [email protected]