Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Zakwas na biały barszcz zamówisz na artmankiszonki.pl.

W ostatnich latach z rzadka już jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które kiedyś podawane były najczęściej jako to większe danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w menu bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są obowiązkowo stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.

Żurek to nie barszcz biały – co odróżnia te dania?

Kiedy spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, jakkolwiek należy zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych smaków i zdolności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bowiem w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 warianty:
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany zazwyczaj ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.

Bazę na żur lub barszcz biały można kupić

Preparacja zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest trudne, jednak nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W poradnikach kucharskich zamieszczono kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wypróbować. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas należy zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli ochota np. na barszcz biały najdzie was znienacka, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przygotujemy smakowity biały barszcz i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]